ТСН: «Я думала, це якийсь розіграш». Вбивця полковника СБУ Хараберюша розповіла про підготовку до злочину та роль «ДНР»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ТСН: «Я думала, це якийсь розіграш». Вбивця полковника СБУ Хараберюша розповіла про підготовку до злочину та роль «ДНР»

Юлія Просолова, яка 31 березня 2017 року підірвала в Маріуполі автомобіль полковника контррозвідки СБУ Олександра Хараберюша, розповіла ТСН про те, як на неї вийшли представники «ДНР» та як організовували вбивство.

Про замовників вбивства

Просолова познайомилася з ними, коли їхала з тимчасово непідконтрольної території в Маріуполь. Вона стояла в черзі на блокпості «ДНР», і їй запропонували проїхати без черги з умовою, що на зворотному шляху вона привезе цигарки. Вона їх привезла. «Після цього зателефонував мені цей чоловік, Діма, наступного дня зустрілися в місті [Донецьку]. І говорить, що, якщо потрібно буде комусь проїхати, то за 200–300 рублів домовимося. Запропонував наркотики». Чоловік забезпечував дівчину наркотиками та пропонував допомогу в вирішенні різних питань. Пізніше він познайомив Просолову з Максимом і попросив відвезти «дещо» в Маріуполь за $10 тис.

Про підготовку до вибуху

На непідконтрольній території Просоловій провели інструктаж. «Показали фотографії машини, сказали адресу, показали маленьку фотографію людини, сказали: “Подзвониш, коли він сяде». Дали гроші на витрати, сказали, що назад дороги немає. “Ти ж уже знаєш все”», — згадує вона.

Потім жінку відправили в Маріуполь, за кілька днів до вибуху їй подзвонили і сказали забрати «посилку» з автомобіля. «Тобто я взагалі не знала, що я буду забирати. Я сказала: “Яку посилку?” Мені сказали: “Пакет з їжею”», — розповідає Просолова. У пакеті виявилися крупи, вона віднесла його і сховала між гаражами. Після повторного дзвінка вона забрала пакет, і в ньому вже була вибухівка.

Про вибух

Просолова забрала пакет близько 22:00 і встановила вибуховий пристрій близько 3:40. За словами жінки, замовники сказали їй простежити за Хараберюшем, зателефонувати їм і сказати, сів він у машину, чи ні. «Тобто я була впевнена, що я нічого не буду робити, що я просто... А виявилося, що пішов перший гудок, потім на другому гудку вибух, ну, я сама була шокована», — стверджує вона.

«Я думала, що це якийсь ніби розіграш, що я приїду розкажу всім, інформація пішла, так. Ну, маячня якась. Ну, як мене можна було, з урахуванням того, що на наркоту підсадили, — грубо кажучи, наркоманку, алкоголічку, — послати на таку справу?» — дивується Просолова.

Про життя після вибуху

Вона поїхала в Донецьк і провела там кілька місяців. За вбивство їй дали $15 тис., жінка написала розписку на «Міністерство державної безпеки ДНР», при цьому пізніше їй сказали поміняти суму в розписці на $50 тис., але більше грошей не дали. $10 тис. вона витратила «на гульки і на наркотики».

Після повернення «наймачі» стежили за Просоловою. «Вони контролювали кожен мій крок. Тобто, куди б я не їздила, я їх попереджала, тому що вони за мною стежили. Я так розумію, вони боялися, щоб я не схотіла раптом розповісти», — вважає вона. Тим не менш вона могла виїжджати за межі «ДНР». І під час третього після вибуху виїзду її затримали в Одесі.