Варфоломій: Питання автокефалії для українців буде вирішено в інтересах народу

Дата:
Варфоломій: Питання автокефалії для українців буде вирішено в інтересах народу

NurPhoto / Getty Images

Українці мають право на автокефальну церкву, як і «всі інші балканські народи». Про це заявив Вселенський патріарх Варфоломій, повідомляє orthodoxia.info.

На зустрічі з паломниками з Греції Варфоломій зазначив, що вимога українським народом духовної незалежності зʼявилася після створення суверенної України на початку 1990-х років. Він додав, що питання автокефалії Української православної церкви «буде вирішено в інтересах народу».

«Українці мають право на автокефалію, як і всі балканські народи, які певний час перебували під прямою юрисдикцією Вселенського патріархату, але настав час, коли вони стали самостійними. Чому всі інші мають право на автокефалію, а 45—50 мільйонів українців не мають? Це несправедливо», — наголосив Варфоломій.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Української православної церкви. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ . Також він вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ в 1686 році було незаконним.