Україна розміщує єврооблігації на $2 млрд. За ці гроші збираються повертати борги

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна розміщує єврооблігації на $2 млрд. За ці гроші збираються повертати борги

National Bank Of Ukraine / Flickr

Україна розміщує єврооблігації на загальну суму $2 млрд, у тому числі 5-річні на $750 млн і 10-річні на $1,25 млрд, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Прибутковість 5-річних цінних паперів становить 9% річних, 10-річних — 9,75%. Попит на ці цінні папери вже вище, ніж пропозиція — обсяг книги заявок склав $4,9 млрд. Організаторами випуску євробондів України виступили крупні фінансові установи — BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

Україна планує спрямувати кошти від розміщення євробондів на погашення попередніх випусків євроооблігацій обсягом $725 млн, а також на загальні бюджетні цілі.

Єврооблігації — це міжнародні боргові зобовʼязання, що випускають в іноземній валюті. В обумовлені терміни позичальники, які їх купують, повинні отримати відсоток з цих цінних паперів.

19 жовтня уповноважений персонал МВФ та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики Stand by (SBA). У її межах Україна може отримати до $3,9 млрд. Глава Національного банку Яків Смолій сподівається, що перший транш за новою програмою надійде до кінця року.