Замголови місії ОБСЄ в Україні Хуг перед відставкою заявив: доказів присутності російських військ на Донбасі немає. В Україні кажуть, це дуже прикро

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Замголови місії ОБСЄ в Україні Хуг перед відставкою заявив: доказів присутності російських військ на Донбасі немає. В Україні кажуть, це дуже прикро

Соколовська Інна / УНІАН

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, який с 31 жовтня залишає свою посаду, заявив, що у місії немає безпосередніх доказів присутності російських військ на Донбасі. Про це він сказав в інтервʼю Foreing Policy.

«Якщо питання в тому, що ми бачили на місцях, то прямих доказів ми не бачимо», — сказав Хуг, відповідаючи на питання про офіційну позицію ОБСЄ щодо участі Росії в конфлікті на сході України. Разом з тим він зазначив, що місія фіксувала конвої, які виїжджають та вʼїжджають в Україну з Росії та специфічні типи зброї.

«Ми поговорили з полоненими, захопленими українськими військами, які стверджують, що вони є членами російських збройних сил і бʼються за ротацією в Україні. Ми бачили чоловіків зі знаками розрізнення Російської Федерації, але ви можете купити таку куртку де завгодно», — сказав Хуг. Він додав, що місія також бачила знаки Німеччини, Іспанії та інших країн.

Першого заступника голови Верховної Ради Ірину Геращенко обурили слова Хуга про те, що російську військову форму можна купити «де завгодно». «Мені щиро прикро, що Олександр Хуг, чия місія на посаді заступника голови СММ ОБСЄ, заступника Апакана, завершується такою очевидно недолугою і невдалою заявою. Сподіваюся, це просто невдало сформулювала ним фраза, а не позиція», — написала вона в Facebook.

Геращенко підкреслила, що місія ОБСЄ регулярно фіксує на Донбасі новітню російську станцію та іншу техніку, танки, зброю. «Російську. Новітню. Не радянську. Таку не купиш на базарі і не перемалюєш замість зірочки російський прапор», — обурилася вона.

Вона також нагадала, що на Донбасі знаходили протипіхотні міни з російським маркуванням. «До речі, на цих мінах підірвався в тому числі і патруль СММ», — додала віце-спікер. Геращенко сподівається, що місія ОБСЄ буде ретельно, неупереджено та чесно виконувати свою роботу «без загравань з РФ».

12 жовтня місія ОБСЄ повідомила, що на Донбас із Росії вʼїхала колона військових вантажівок із зенітною установкою. 13 серпня спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер повідомив, що колони військових вантажівок з Росії вночі вʼїжджали в Україну і поверталися назад по грунтовій дорозі, в обхід прикордонно-пропускних пунктів.