Блокада Азовського моря: порти втратили мільярд гривень через Росію

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Блокада Азовського моря: порти втратили мільярд гривень через Росію

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Українські порти зазнали понад 1 млрд грн збитків через дії Росії в Азовському морі. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає «Радіо Свобода».

«Маріупольський порт був змушений перейти на чотириденний робочий тиждень. Ми бачимо постійні зупинки українських, іноземних кораблів в Азовському морі, Керченській протоці, аж до того, що судновласники зазнають збитків через простій кораблів», — сказав Омелян.

Міністр пояснив, що це — близько $15–50 тис. на добу.

«Середній час затримки [кораблів] досягає понад 30 годин, і це втрати не тільки України, але і європейських платників податків, оскільки продукція з цих портів ішла на ринки Європи», — зазначив Омелян.

Україна і Росія користуються водами Азовського моря за договором від 2003 року. З квітня Росія блокує допуск суден, які йдуть через Керченську протоку до українських портів у Маріуполь та Бердянськ.

Україна почала створювати базу Військово-морських сил в Азовському морі. Вона буде розташована в Бердянську (Запорізька область) й повинна нейтралізувати російські міни, захищати порти та підтримувати безпеку судноплавства.

Європейський парламент ухвалив резолюцію стосовно ситуації в Азовському морі, якою пропонується призначити спеціального посланця ЄС щодо Криму та Донбасу.