На кордоні з ЄС туристів зустрічатиме штучний інтелект. Віртуальний прикордонник може бачити брехню

Автор:
Олена Мельник
Дата:
На кордоні з ЄС туристів зустрічатиме штучний інтелект. Віртуальний прикордонник може бачити брехню

chuttersnap / Unsplash

Туристів і мігрантів на кордоні з Європейським Союзом незабаром зустрічатимуть цифрові прикордонники. Кілька країн Шенгенської зони розпочинають випробування програми «Ай-Бордер-Контрол», повідомляє «Голос Америки».

Людина, яка матиме справу із системою, спершу має завершити попередню реєстрацію подорожі онлайн, спілкування з аватаром прикордонника буде частиною цього процесу.

Віртуальний прикордонник ставитиме низку стандартних запитань. Основна відмінність — штуний інтелект одразу оцінюватиме емоції, які проявляє людина під час інтервʼю, і виявлятиме обман.

Машина стежитиме за невербальними сигналами, ледь помітними мікрожестами. Система розпізнає миттєві зміни в обличчі за майже 40 показниками, також аналізує голос, збирає відбитки пальців. Про повний перехід на таку систему наразі не йдеться.

З листопада пілотний проект запустять на кількох пунктах перетину кордону у Греції, Латвії та Угорщині. Система не ухвалює рішення автоматично, а виставляє оцінку за шкалою ризиків для кожної особи. Вартість проекту €4 млн.