«Університет Сороса» може покинути Угорщину через тиск уряду. Його філіал відкриють у Відні

Дата:
«Університет Сороса» може покинути Угорщину через тиск уряду. Його філіал відкриють у Відні

Central European University / Flickr

Центрально-Європейський університет, заснований американським мільярдером Джорджем Соросом у Будапешті (Угорщина), заявив про часткове перенесення діяльністі до Відня (Австрія). Про це йдеться у прес-релізі установи.

Віденський філіал планують відкрити у 2019 році. Але частковий переїзд можливий з 1 грудня 2018 року, оскільки уряд Угорщини не гарантує, що університет зможе продовжувати свою діяльність у країні.

«Це рішення обумовлене тиском угорської влади та обмеженням академічної свободи, зокрема, це державна заборона на програми гендерних та міграційних досліджень, каральні податкові заходи», — йдеться в заяві.

Раніше в Угорщині ухвалили закон, що обмежує діяльність некомерційних організацій. Його пов’язують із кампанією проти Сороса з боку прем’єр-міністра країни, правоконсервативного політика Віктора Орбана. Формально університет виконав вимоги нового законодавства, однак уряд поки що не дав відповіді.

«Протягом 18 місяців ми захищали своє право залишатись як американська освітня інституція у Будапешті, але в нас нема гарантій від уряду Угорщини щодо збереження академічної свободи», — каже ректор Міхаель Ігнатьєв.

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан давно хотів закрити Центрально-Європейський університет в Будапешті, відповідно до нового закону про освіту. Однак реакція як в самій країні, так і за її межами не дозволила цього зробити.