Дітей російських розвідників у Москві «зістарили» на 100 років, щоб засекретити їх імена

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Міноборони Росії невдало спробувало засекретити дітей розвідників з офіцерського гуртожитку в Москві, де разом із сімʼєю жив звинувачуваний в отруєнні Скрипалів Анатолій Чепіга (Боширов). Про це йдеться у статті журналіста Сергія Канева «"Будинок пристарілих" ГРУ, або Як Міноборони видає свої секрети» .

Відзначається, що Анатолія Чепігу поселили в офіцерському гуртожитку на вулиці Маршала Бірюзова, будинок 4, під час його навчання у Військово-дипломатичній академії. Проте «для секретності» його прописали в іншому гуртожитку за адресою: вулиця Кіровоградська, будинок 25, корпус 1.

У 2011 році Генштаб РФ розпорядився засекретити 56 дітей розвідників, які жили в гуртожитках на Маршала Бірюзова і 3-му Волоколамському проїзді.

«Розумні голови з ГРУ довго думали і придумали: додали всім дітям у графі «дата народження» по 100 років до реального віку. Наприклад, народженим у 2005 році вписували 1905, у 2010-му — 1910-й, і так далі», — пише журналіст.

За словами джерела у військовому відомстві, все розкрилося, коли Пенсійний фонд в черговий раз звіряв списки пенсіонерів Москви і виявив неврахованих столітніх жителів, що компактно проживають у двох будинках. Співробітники ПФР подумали, що це якась шахрайська схема, і навіть хотіли звернутися в поліцію, але втрутилося Міноборони і пояснило, у чому справа. Так, імена дітей розвідників може дізнатися будь-який охочий, отримавши адресну базу москвичів.

Полковник ГРУ Анатолій Чепіга і військовий лікар Олександр Мішкін — справжні особистості Олександра Петрова та Руслана Боширова, яких влада Великої Британії звинувачує в отруєнні колишнього працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.