Росія веде військовий призов у Криму. Україна поскаржилася на це в Гаагу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Росія веде військовий призов у Криму. Україна поскаржилася на це в Гаагу

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Прокуратура Автономної республіки Крим разом з правозахисниками передали до Міжнародного кримінального суду нове звернення про злочини Росії на території півострова, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

На цей раз інформація стосується незаконного призову кримчан до служби в лавах армії Росії. За даними прокуратури, з весни 2015 року під час 7 призовних кампаній у російську армію забрали не менше 12 тисяч українських громадян. «Державні органи РФ створили на півострові загальну атмосферу «примусу», спрямовану проти тих, хто відмовляється вступати в ряди армії окупанта», — йдеться у повідомленні.

Примус жителів Криму служити в збройних силах РФ забороняється як кримінальним законодавством України, так і нормами міжнародного гуманітарного права, зазначають у ГПУ.

У прокуратурі також відзначили, що Україна не ратифікувала Римський статут, але визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на необмежений термін. А мобілізація населення окупованої території у збройні сили країни-окупанта вважається складом одного з найтяжчих злочинів, який розглядає суд в Гаазі.

Крім цього, прокуратура Криму почала власне кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення звичаїв війни).