Справа про крадіжку $20 млн Ощадбанку: під заставу вийшли вже шість підозрюваних із десяти

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Справа про крадіжку $20 млн Ощадбанку: під заставу вийшли вже шість підозрюваних із десяти

National Bank Of Ukraine / Flickr

У справі про розкрадання коштів Ощадбанку вже вийшли під заставу шість з десяти підозрюваних. Про це повідомили їхні адвокати. Зокрема сьогодні заставу внесли за сина нардепа Станіслава Березкіна («Воля Народу») — Максима.

Призначені судом суми становили 3—10% від того, що пропонували призначити прокурори САП. За заарештованого голову наглядової ради «Креатив Груп» Максима Березкіна сума застави склала 5 млн грн замість 150 млн грн.

Також були зменшені суми застав для колишнього керівника ЗАТ «Креатив» — 2 млн грн замість 30 млн грн, колишнього головного бухгалтера — 1,5 млн грн замість 30 млн грн, а також для інших заарештованих.

Серед підозрюваних — заступник голови правління Ощадбанку Ірина Земцова. Суд обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Земцова внесла заставу у 7 млн грн через кілька годин після рішення суду 25 жовтня.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на своїй сторінці в Facebook пообіцяв «швидке, обʼєктивне і неупереджене розслідування».

Що це за справа?

Національне антикорупційне бюро розслідує кримінальне провадження про заволодіння $20 млн державного банку, організоване депутатом з групи «Воля народу» Станіславом Березкіним.

У НАБУ заявили, що схему організував нардеп, а здійснили його близькі родичі та бізнес-партнери. Їх підозрюють у тому, що у вересні 2013 — січні 2014 вони привласнили кредит, який видав Ощадбанк, підробивши документи і використовуючи підставних осіб.

У коментарі theБабелю Березкін заявив, що для нього самого стала новиною інформація про кримінальне провадження. «Я не в курсі справи, я поки нічого вам підказати не можу. Відношення до банку ніякого не маю. Бог його знає, який там банк», — сказав він.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав подання на зняття з нардепа Березкіна депутатської недоторканності.