Саркозі судитимуть за фінансові махінації. Йому загрожує тюремний термін

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Саркозі судитимуть за фінансові махінації. Йому загрожує тюремний термін

Aurelien Meunier / Getty Images

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі програв апеляцію у справі про незаконне фінансування президентської кампанії у 2012 році.

Французький апеляційний суд постановив, що колишній президент Ніколя Саркозі повинен відповісти на звинувачення в незаконному фінансуванні своєї невдалої передвиборної кампанії 2012 року.

Як заявили в четвер його адвокати, 63-річний Саркозі оскаржив це рішення в суді Франції за остаточною апеляцією, але судді відхилили аргументи юридичної команди колишнього президента, який намагався уникнути публічного судового розгляду.

Зокрема Саркозі оскаржував відкриття судового процесу з огляду на те, що тільки один з двох слідчих, які ведуть цю справу, підписав постанову щодо її передачі до суду. У вівторок, 25 жовтня, Апеляційний суд підтвердив обґрунтованість відкриття справи.

За навмисне перевищення дозволених сум фінансування передвиборної кампанії у Франції передбачено штраф в розмірі €3 750 і рік вʼязниці.

«Справа Bygmalion»

У лютому 2014 року тижневик Le Point опублікував дані про те, що під час президентських виборів у Франції 2012 року Саркозі майже вдвічі перевищив дозволений ліміт на передвиборчу кампанію. Він використав близько €43 млн. При цьому кандидату дозволено витратити максимум €22,5 млн. Щоб приховати перевищення ліміту, рекламне агентство Bygmalion, яке займалося кампанією Саркозі, використало підроблені фінансові звіти. Крім Саркозі, у справі проходять ще 13 осіб. У травні 2014 року адвокат «Бігмаліона» визнав факт підробки документів на фіктивне надання послуг вартістю €10 млн. За даними газети Le Monde, ці гроші використовувалися для нелегального фінансування передвиборної кампанії Саркозі.

Це не єдина справа, фігурантом якої є Саркозі.

Так, на початку жовтня екс-президент Франції програв апеляцію у справі про корупцію. Його підозрюють у тому, що він допоміг прокурору отримати підвищення в обмін на незаконне отримання інформації щодо іншої кримінальної справи.

У березні Саркозі затримували у справі про незаконне фінансування його виборчої кампанії 2007 року. Слідство підозрює, що тоді Саркозі брав гроші на свою кампанію від лідера Лівії Муаммара Каддафі.

Ніколя Саркозі був президентом Франції з 2007 по 2012 рік. На виборах 2012 року у другому турі він програв Франсуа Олланду.