«Можу організувати бенкет у посольстві Саудівської Аравії». Журналістів обурив жарт президента Чехії

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Можу організувати бенкет у посольстві Саудівської Аравії». Журналістів обурив жарт президента Чехії

Пресслужба президента російської федерації

Президент Чехії Мілош Земан жартома запросив журналістів на бенкет до посольства Саудівської Аравії, що викликало асоціації зі вбивством журналіста Джамаля Хашоггі, повідомляє організація «Репортери без кордонів».

«Я люблю журналістів, тому можу організувати для них спеціальний бенкет цього вечора в посольстві Саудівської Аравії», — сказав Земан групі журналістів після виступу. «Репортери без кордонів» засудили цей жарт — «як вияв поганого почуття гумору щодо журналістів», і закликали вибачитися.

Це вже не перший невдалий жарт президента Чехії на адресу журналістів. У травні 2017 года він сказав, що журналістів треба «ліквідувати», тому що їх «надто багато». А у вересні того ж року Земан привітав журналістів на прес-конференції муляжем автомату Калашнікова.

Саудівський журналіст і колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня, після того як пішов у генконсульство своєї країни в Стамбулі. Останні роки він критикував владу Саудівської Аравії. За словами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, у його вбивстві брали участь 18 осіб. Спершу влада Саудівської Аравії заперечувала, що журналіста вбили навмисно, однак 25 жовтня генеральний прокурор Саудівської Аравії Сауд аль-Муаджіб заявив, що вбивство було умисним.