Fitch зберіг рейтинг України на рівні «В-». Що це означає?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Агентство Fitch підтвердило довгострокові суверенні рейтинги дефолту України в іноземній і власній валютах на рівні «В-», повідомляється на сайті агентства.

Крім довгострокових, Fitch оцінює короткострокові суверенні рейтинги дефолту України в іноземній і власної валютах на рівні «В». Агентство очікує, що співпраця Києва з Міжнародним валютним фондом (МВФ) помʼякшить фінансові ризики. Вони повʼязані зі зростанням виплат за зовнішніми боргами, починаючи з 2019 року.

Fitch також очікує, що нова програма з МВФ і випуск $2 млрд єврооблігацій дозволять збільшити міжнародні резерви України, а гнучкість обмінного курсу знизить навантаження на них. Агентство очікує, що дефіцит державного бюджету України досягне 2,5% у 2018 році, а зростання економіки складе 3,3%.

Що таке Fitch і що означають ці рейтинги?

Це міжнародне рейтингове агентство. Fitch складає для кредитних ринків оцінки спроможності позичальників повертати кредити, а також проводить аналітичні дослідження.

Рейтинг «В» і «В-» входять до групи спекулятивних. Це означає, що позичальник має недостатній рівень кредитоспроможності. Несприятливі економічні умови найімовірніше негативно вплинуть на його можливості та готовність виплачувати борги.

25 жовтня стало відомо, що Україна розміщує єврооблігації на загальну суму $2 млрд. Прибутковість 5-річних цінних паперів становить 9% річних, 10-річних — 9,75%. Організаторами випуску євробондів України виступили крупні фінансові установи — BNP Paribas, Citigroup, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

19 жовтня уповноважений персонал МВФ та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики Stand by (SBA). У її межах Україна може отримати до $3,9 млрд. Глава Національного банку Яків Смолій сподівається, що перший транш за новою програмою надійде до кінця року.