Мін’юст не знає, чи пройшов син голови СБУ Грицака люстраційну перевірку

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Мін’юст не знає, чи пройшов син голови СБУ Грицака люстраційну перевірку

Радіо Свобода

У Міністерстві юстиції немає інформації про те, чи пройшов люстраційну перевірку заступник прокурора Полтавської області Олег Грицак, який є сином голови Служби безпеки України Василя Грицака. Про це йдеться у відповіді міністерства на запит агентства «Українські новини».

Зазначено, що проводити таку перевірку має Генеральна прокуратура. У липні 2015 року Мін’юст написав лист до прокуратури міста Києва. У ньому відомство просило повідомити, чи пройшов Олег Грицак перевірку. Менше ніж за місяць, 18 серпня 2015 року, у прокуратурі відповіли, що перевірка стосовно Олега Грицака триває з 11 березня 2015 року і вона не завершена.

«Станом на 24.10.2018 інформація про завершення перевірки Грицака О. В. в Міністерство не надходила», — сказано у відповіді Мінʼюсту на інформаційний запит.

Міністерство наголошує, що люстрація поширюється тільки на тих прокурорів, які брали участь у процесах проти активістів, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності на підставі двох законів:

· «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» від 29 січня 2014 року,

· «Про недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України» від 21 лютого 2014 року.

А кримінальні провадження проти активістів, у яких брав участь прокурор Олег Грицак, були закриті у 2014 році через відсутність у діях звинувачених складу злочину.

Раніше в коментарі theБабелю прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган заявляла, що прокурор Олег Грицак пройшов люстраційну перевірку.

Василь Грицак очолює СБУ з липня 2015 року. 16 серпня Генеральний прокурор Юрій Луценко призначив Олега Грицака на посаду заступника прокурора Полтавської області.

Редакція Bihus.Info у своєму розслідуванні заявила, що цю посаду Грицак-молодший отримав, уникнувши люстрації. За даними журналістів, прокурор Олег Грицак виступав у суді проти щонайменше трьох активістів Революції Гідності: двох студентів театрального університету і 31-річного мешканця Тернопільщини.