Всесвітній фонд дикої природи: людина знищила понад 60% диких тварин

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

З 1970 року планета втратила понад 60% ссавців, птахів, риби, рептилій і земноводних, пише The Telegraph з посиланням на звіт Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Найбільше постраждали тварини у тропіках Південної та Центральної Америки: там популяція скоротилася на 89%. Найбільшу загрозу планеті становлять дії людини, які призводять до надмірної експлуатації живої природи і знищення середовища існування тварин.

За останні 50 років розширення сільськогосподарської діяльності і посилене використання природних ресурсів призвели до краху багатьох екосистем. Три чверті суші зараз так чи інакше використовуються людиною.

Крім того, не менше 300 видів ссавців повністю зникли через полювання. Океани, навпаки. переповнені рибою, але половина вирощується штучно.

Також негативну роль відіграє хімічне забруднення: тварини приречені загинути через використання пластику, який вони часто намагаються вживати у їжу.

Сильно страждають річки і озера — там популяції диких видів скоротилися на 83% через використання прісної води в сільському господарстві та будівництво дамб. Не забули й про вилов риби: за даними WWF, з 50-х років людина виловила понад 6 млрд тонн риби та інших морепродуктів. «Ми — перше покоління, яке усвідомлює, що знищує нашу планету, і останнє, яке може з цим зробити що-небудь», — заявили у фонді.