«Ситуація в Україні має містичний вимір». Патріарх Кирило назвав рішення Константинополя замовленням на знищення РПЦ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Глава Російської православної церкви Кирило заявив, що рішення Константинопольського патріарха щодо України є глобальним замовленням, пише Інтерфакс.

«Ставки дуже великі, і замовлення на руйнування єдності нашої церкви — це замовлення, яке має глобальний вимір», — заявив він. Кирило додав, що «безсумнівно, комусь треба було завдати удару цьому острову свободи», під якими він має на увазі РПЦ.

Він вважає, що російська церква вільна від «глобального обману та панування чужих думок», і тому «трагедія України виходить за межі політичного поля, вона має містичний вимір», — зазначив глава РПЦ.

Кирило також розповів, що пропонував Вселенському патріарху Варфоломію зустрітися на нейтральній території, наприклад у швейцарському місті Шамбезі. Але Варфоломій відмовився. Глава РПЦ додав, що на зустрічі 31 серпня у Стамбулі позиція патріарха Варфоломія щодо України була виражена «досить різко і радикально».

25 жовтня Варфоломій заявив, що питання автокефалії Української православної церкви «буде вирішено в інтересах народу». За його словами, вимога українського народу щодо духовної незалежності зʼявилася після створення суверенної України на початку 1990-х років. «Чому всі інші мають право на автокефалію, а 45—50 мільйонів українців не мають? Це несправедливо», — наголосив Варфоломій.

11 жовтня на засіданні Синоду в Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ. Також він вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

15 жовтня Синод Російської православної церкви перервав усі звʼязки зі Вселенським патріархатом, оскільки не визнає рішень Константинополя.