Пологи в США? Трамп хоче скасувати американське громадянство за правом народження

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Пологи в США? Трамп хоче скасувати американське громадянство за правом народження

NATO / Flickr

Президент США Дональд Трамп має намір скасувати автоматичне право на отримання громадянства США для тих, хто народився у Штатах або на американських територіях.

В інтервʼю Axios на HBO Трамп заявив, що для цього не треба вносити зміни в Конституцію США або проводити голосування в Конгресі, досить видати президентський указ.

«Ми єдина країна в світі, куди люди приїжджають і народжують дітей, які потім стають громадянами США і отримують всі супутні переваги. Це безглуздо. Безглуздо. Це треба зупинити». Трамп додав, що робота над указом «вже у процесі».

Згідно з 14-ю поправкою до Конституції США громадянство гарантується кожному, хто народжується на території країни. Експерти сумніваються, що Трамп дійсно має право змінити цю норму. На їхню думку, спроба змінити інтерпретацію 14-ї поправки буде суперечити самій Конституції.

26 жовтня Трамп заявив, що планує зміцнити кордон з Мексикою, розмістивши там близько тисячі солдатів Національної гвардії. До неї наближаються декілька тисяч біженців, які сподіваються отримати притулок у США.