У Польщі порушили справу проти української фірми за гру про Аушвіц

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Окружна прокуратура Варшави проводить слідство проти української фірми Aliens Games, яка займається випуском компʼютерних ігор, через намір випустити гру про концтабір Аушвіц, повідомляє Rzeczpospolita.

Справу відкрили через заяву голови польського Інституту національної пам’яті Ярослава Шарека, який вважає, що поява такої гри є образою польського народу і пропагандою фашистського ладу.

Дія онлайн гри «Cost of freedom» відбуватиметься в концтаборі, гравцям запропонують обирати, за яку команду вони хочуть зіграти — наглядачів чи в’язнів табору. За інформацією польских посадовців, у рекламі гри, яку поширюють в інтернеті, є сцени розстрілу і знищення в’язнів у газових камерах, а також фрази на кшталт «польські табори смерті», «де є гонор великого польського народу, де ваш гонор, польські пси?»

За словами польського депутата Йозефа Бринкуса, хоча виробником гри є українська фірма, насправді її авторами виступають росіяни. «Ця інформація дозволяє стверджувати, що в цьому випадку може йтися про політичну провокацію проти Польщі у міжнародному масштабі», — заявив депутат.

Зазначимо, що матеріали, представлені на саті гри, справді підтверджують, що її дія відбуватиметься під час Другої світової війни в концтаборі. Але наразі інформації про Аушвіц і «польські табори смерті» там нема. Також підкреслено, що гра — художній витвір, і все її складники — фантазія автора чи вигадка, а будь-які збіги з реальними подіями — випадкові.

Британський футбольний клуб «Челсі» хоче відправити своїх фанатів, які пропагують расизм, на освітні курси в концентраційний табір Аушвіц.