Данія відкликає посла з Ірану. Тегеран звинувачують у підготовці вбивства на території країни

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Данія відкликає посла з Ірану. Тегеран звинувачують у підготовці вбивства на території країни

Пресслужба Кабінету міністрів України

Данія вирішила відкликати свого посла з Ірану для консультацій через те, що іранські спецслужби готували вбивство на території країни, повідомляє данська телерадіокомпанія DR.

За словами премʼєр-міністра Данії Ларса Расмуссена, Копенгаген звернутися до партнерів з Європейського союзу з пропозицією ввести санкції проти Ірану. Ці рішення озвучили після того, як Служба безпеки і розвідки Данії повідомила, що іранські спецслужби готували вбивство на території країни.

Вбити збиралися лідера данського відділення угруповання «Арабський рух боротьби за визволення Ахваза». Підозрюваний у нападі — громадянин Норвегії іранського походження — був заарештований 21 жовтня. Він відмовився визнати провину. Тегеран також заперечує звинувачення у підготовці нападу.

На початку жовтня Франція звинуватила Іран у підготовці теракту на своїй території й заморозила рахунки управління внутрішньої безпеки Міністерства інформації Ірану та двох його громадян — Ассадоллаха Асаді і Сайеда Хашемі Могадама. 22 вересня бойовики здійснили напад на військовий парад в Ахвазі на південно-сході Ірану. Загинули щонайменше 24 людини, включаючи 12 військових, поранено близько 60 осіб. Відповідальність за напад взяли на себе «Ісламська держава» та іранський опозиційний рух «Національний опір Ахваза».