Засідання Радбезу ООН щодо Україні: Росія запросила «ЛНР», а більшість країн засудила вибори в ОРДЛО

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Рада безпеки Організації Обʼєднаних Націй провела позачергове засідання, на якому обговорювалася ситуація в Україні, у тому числі вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Перед початком засідання представники восьми європейських країн виступили з заявою, у якій засудили намір «ДНР» і «ЛНР» провести вибори 11 листопада. Заяву від імені Великої Британії, Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції, Італії, Бельгії та Німеччини озвучила постійний представник Великої Британії при ООН Карен Пірс.

У свою чергу, постпред Росії в ООН Василь Небензя запропонував запросити на засідання представника «ЦВК ЛНР», щоб вона представила «повну картину» того, що відбувається в Україні. Радбез відхилив цю пропозицію.

Під час засідання заступник генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло закликала сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися режиму припинення вогню, а також уникати ескалації в Азовському морі. Постпред Франції при ООН Франсуа Делатр закликав держави-члени ООН публічно засудити вибори в ОРДЛО. «У межах нормандського формату ми прагнемо, щоб місцеві вибори пройшли у відповідності з законами України і Мінськими домовленостями. Нинішня ініціатива — явне порушення українського законодавства, вона проти тих зобовʼязань, у першу чергу зобовʼязань Росії», — зазначив він.

Заступник постпреда США при ООН Джонатан Коен відзначив, що його країна «долучається до засудження намірів провести так звані вибори в Донецьку і Луганську». Він підкреслив, що ці вибори, влаштовані Росією, «заважають виконанню Мінських угод». Він також зазначив, що дії Росії в Азовському морі підривають міжнародне право.

Постпред Росії виправдовував проведення виборів і стверджував, що після вбивства очільника «ДНР» Олександра Захарченко в ОРДЛО сформувався «вакуум від відсутності влади».

Завершував засідання виступ представника України Володимира Єльченка. Він зазначив, що вибори в ОРДЛО можуть спровокувати новий виток агресії з боку Росії, оскільки це — «спроба Кремля поставити на чолі самопроголошених республік лідерів озброєних банд».

Ніяких документів за підсумками засідання Рада не приймала.