«Запустили качку». Спецслужби Росії намагаються спровокувати журналістів, щоб знайти джерела «зливів» про ГРУ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Запустили качку». Спецслужби Росії намагаються спровокувати журналістів, щоб знайти джерела «зливів» про ГРУ

Spencer Platt / Getty Images

Журналісти-розслідувачі вважають, що ФСБ вкидає в ЗМІ неправдиву інформацію, щоб знайти причетних до «зливів» про працівників ГРУ, повідомляє «Дождь».

На думку журналіста Сергія Канєва, одного з авторів розслідування про офіцерів ГРУ, що працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов, саме такою «качкою» була новина про затримання прикордонника, який зливав інформацію про поїздки цих розвідників. Він вважає, що спецслужби сподіваються таким чином змусити журналістів звʼязуватися з джерелами. «Зверху вимагають когось покарати, а у них немає нічого — ось вони пішли на таку хитрість», — зазначив він. Канєв сказав, що всі свої джерела обдзвонив, і в них усе гаразд.

У свою чергу головний редактор The Insider Роман Доброхотов здивований тим, що Анатолій Чепіга (Боширов) і Олександр Мишкін (Петров) і досі на волі. «Якщо вони вважають, що документи, які ми знайшли, не є підробленими, з цього випливає, що Мишкін і Чепіга є головними підозрюваними у кримінальній справі, відкритій Слідчим комітетом Росії», — зазначив він.

Доброхотов впевнений, що посилення перевірок або законодавства не допоможе, тому що «спецслужби, а зокрема ГРУ, працюють настільки безладно і настільки неакуратно, що тече звідусіль».