Мешканці «будинків Войцеховського» з ночі блокують Харківське шосе. Мерія змінила рух автобусів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Близько 150 осіб продовжують блокувати Харківське шосе. Люди вийшли на дорогу ввечері 30 жовтня, після того як їхні будинки позбавили електроживлення. Київській міськадміністрації через це довелося змінити схему руху громадського транспорту, повідомляє прес-служба КМДА.

На місце відправили поліцію. Рух автобусів організували так:

№ 45 — від Дарницької пл. до ст. м. «Дарниця»;

№ 42 — до вул. Шептицького;

№ 51 — до м. «Либідська»;

№ 63 — до м. «Лісова»;

№ 115 — до Контрактової пл.

З вул. Привокзальної автобусний маршрут № 45 йде до просп. Григоренка, № 51 — від м. «Чевоний хутір», маршрут № 63 — від вул. Привокзальна до ст. м «Червоний хутір».

Про що мова?

Шосе перекрили мешканці будинків ЖК «Мегасіті» за адресою Харківське шосе 19 та 19а. Цей комплекс є найбільшим з реалізованих проектів скандального забудовника Валентина Войцеховського. У 2013 році архітектурно-будівельна інспекція скасувала свої ж сертифікати на будівництво, тому два будинки не були офіційно введені в експлуатацію. Внаслідок чого мешканці не мають прямих договорів з постачальником електроенергії.

Зараз відключення електроенернії пояснюють 2,7 млн грн боргу, який має ДТЕК «Київські електромережі». Схожа ситуація сталася влітку 2017 року. Тоді мешканцям «Мегасіті» також доводилося перекривати шосе через відсутність світла. Тоді міській владі та енергокомпанії вдалося домовитися з протестувальниками.

Що говорять «Київські елетромережі»?

Компанія перекладає відповідальність на балансоутримувача цих будинків — компанію ТОВ «Дім-Сервіс 19», яка починаючи з 2016 року невчасно і не в повному обсязі сплачує за елетроєнергію. За словами представників постачальника електроенергії, «Дім-Сервіс 19» має тимчасові договори і досі не виконала вимог для підʼєднання будинків до електромереж за постійною схемою живлення. Крім того, «Київські електромережі» заявили, що вкотре пішли на зустріч мешканцям «Мегасіті» і продовжили тимчасовий договір до 1 грудня.

Хто такий Анатолій Войцеховський?

Власник кількох будівельних компаній. 15 липня 2016 року його затримали, звинувативши в ухиленні від сплати податків на суму 12,5 млн та створенні злочинної групи для самовільного зайняття земельної ділянки.

Пізніше суд арештував Войцеховського і визначив заставу в розмірі 14 млн грн. За даними прокуратури, Войцеховський у 2004—2013 роках придбав частки в статутних капіталах 12 підприємств. Через них він самовільно захопив земельні ділянки під будівництво 40 обʼєктів, яке ведеться без дозвільних документів. У цих провадження прокуратура домоглася арешту майна Войцеховського на суму понад 200 млн грн.