Ілон Маск купив акції Tesla на $10 млн і планує витратити ще $20 млн

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Ілон Маск купив акції Tesla на $10 млн і планує витратити ще $20 млн

Noah Berger / Bloomberg via Getty Images

Засновник і гендиректор Tesla Маск придбав додатковий пакет акцій компанії на $10 млн, повідомляє CNBC. Наступного тижня в листопаді підприємець також планує придбати ще акцій Tesla на $20 млн.

Маск купив на фондовому ринку 29 844 акції Tesla вартістю $9,997 млн, сказано в документі, наданому в SEC — Комісії з цінних паперів і бірж США. Зараз йому належить близько 20% акцій компанії, тобто бізнесмен є її найбільшим акціонером.

У заяві SEC мільярдер, як і раніше, згадується як головний виконавчий директор (Chief Executive Officer) автомобільної компанії, хоча він видалив назву посади зі своєї біографії на сайті Tesla. У межах угоди з SEC Tesla повинна знайти нового голову на наступні три роки.

Комісія з цінних паперів та бірж США звинуватила Ілона Маска у шахрайстві та в тому, що він увів інвесторів в оману. Всьому винен серпневий пост мільярдера в Twitter, у якому Маск написав, що готовий викупити акції Tesla по $420 за одиницю. На думку SEC, це створило хаос на ринку та завдало збитків вкладникам.

У кінці вересня підприємець уклав угоду з SEC, згідно з якою повинен покинути пост голови ради директорів Tesla протягом 45 днів (з 29 вересня). На цю посаду він не зможе претендувати найближчі три роки. Також він не зможе публікувати будь-які заяви, які містять важливу інформацію щодо Tesla, без схвалення компанії. Крім того, Маск і Tesla повинні виплатити по $20 млн штрафу. Проте Маск зберігає за собою посаду генерального директора Tesla.