«Конфлікт на Донбасі не заморожений, але мало що змінилося за чотири роки». Хуг підбив підсумки роботи у місії ОБСЄ в Україні

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Конфлікт на Донбасі не заморожений, але мало що змінилося за чотири роки». Хуг підбив підсумки роботи у місії ОБСЄ в Україні

Соколовська Інна / УНІАН

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг вважає, що за час його роботи ситуація на Донбасі мало змінилася, пише УНІАН.

Хуг зазначив, що сторони конфлікту регулярно порушують угоди про припинення вогню. «Вони не відвели озброєння, вони не розвели сили і кошти, і вони не провели розмінування. Мирні жителі продовжують платити за це ціну, як вони це завжди робили протягом цих жахливих чотирьох років», — сказав він.

Хуг підкреслив, що ОБСЄ хотіла б підтвердити виконання Мінських угод, але «не вистачає волі, щоб покласти край насильству». «Незважаючи на перебування понад 700 громадських спостерігачів, сотень броньованих транспортних засобів для їх захисту, а також технології, щоб допомогти їх роботі, незважаючи на цілодобову самовіддачу і залучення... незважаючи на все це насильство не припиняється», — зазначив він.

Заступник голови місії ОБСЄ додав, що йде з «почуттям тривоги і печалі», але разом з тим і з почуттям надії. «Я досі бачу світло в кінці тунелю. Цей конфлікт не невикорінюваний, не завмерлий і не заморожений. Його можна закінчити, прийнявши відповідне рішення», — резюмував він.

З 1 листопада Хуг залишає посаду в СММ ОБСЄ. Його змінить британець Марк Етерінгтон.