Тука: Україна готує позов проти Росії через блокаду Азовського моря та збирає свідчення капітанів суден

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Україна готує позов проти Росії до міжнародних судів, збираючи докази і документуючи кожен випадок незаконної зупинки суден в Азовському морі. Про це в ефірі «Громадського» повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

«Що стосується того, яким чином збирається доказова база: абсолютно все документується, кожен випадок, більш того, збираються свідчення і судновласників, і капітанів тих суден, які затримуються Російською Федерацією. Весь цей матеріал збирається, і він буде підґрунтям для подальшого позову [проти РФ] з боку Міністерства закордонних справ до міжнародних судових інстанцій», — розповів він.

Тука наголосив, що зупинки Росією суден на Азові є незаконними, бо, згідно з міжнародним морським правом, зупиняти цивільні судна можна в чотирьох випадках: работоргівля, піратство, незаконне ведення ефірного мовлення та зміна прапора.

«Ніяких законних підстав для вчинення таких дій з боку Росії не існує a priori», — підкреслив він.

Україна і Росія користуються водами Азовського моря за договором від 2003 року. З квітня Росія блокує допуск суден, які йдуть через Керченську протоку до українських портів у Маріуполь та Бердянськ.

За словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, українські порти зазнали понад 1 млрд грн збитків через дії Росії.

Щоб захищати порти та підтримувати безпеку судноплавства, Україна почала створювати базу Військово-морських сил в Азовському морі .

А Європейський парламент ухвалив резолюцію стосовно ситуації в Азовському морі, якою пропонується призначити спеціального посланця ЄС щодо Криму та Донбасу.