«Паризька угода під питанням». Учені виявили, що Світовий океан поглинув на 60% тепла більше, ніж вважалося раніше

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Учені заявили, що Світовий океан за останні 25 років поглинув на 60% більше тепла, ніж вважалося раніше, пише ВВС.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату дійшла до висновку, що за останні 25 років людство використало для виробництва електрики в усьому світі енергію морів приблизно в 150 разів більше, ніж вважалося раніше.

Нові висновки ставлять під питання Паризьку кліматичну угоду. Підписанти угоди домовилися не дозволяти середньої температури на планеті рости вище +2 ˚С, а по можливості знизити її до +1,5 ˚С. Тепер учені сумніваються, що цих показників вдасться досягнути.

Крім того, учені акцентували увагу на тому, що додаткове тепло, яке потрапляє в океани, викликає значні зміни в їхніх екосистемах. У більш теплому океані менший рівень кисню, до того ж більша кількість тепла може спричинити зростання рівня морів.

Учені закликали все ж дотримуватися кліматичної угоди. На їхню думку, прагнення знизити середню температуру на планеті може дозволити знизити кількість тепла, що поглинають океани.

Перед цим експерти ООН заявили, що для уповільнення глобального потепління жителям планети доведеться переглянути весь уклад життя.