Суд розгляне три позови проти Верховної Ради через Томос для української церкви. Названо дату засідання

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд розгляне три позови проти Верховної Ради через Томос для української церкви. Названо дату засідання

Кущенко Віктор / УНІАН

Верховний суд розгляне три позови до Верховної Ради від храмів Української православної церкви Московського патріархату. Вони просять визнати протиправною та скасувати постанову парламенту від 19 квітня 2018 року, в якій нардепи звертаються до Вселенського патріарха Варфоломія щодо автокефалії для українській церкві. Про це повідомляється на сторінці суду у Facebook.

Дві з цих справ розглянуть за спрощеною процедурою — без виклику сторін. Це позови релігійних громад Городницького Свято-Георгіївського монастиря (Житомирська область) і храму Святителя Миколая Бердянської єпархії (Запорізька область).

Ще одну справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 27 листопада 2018 року, о 10:30. Йдеться про позов настоятеля Десятинного монастиря Української православної церкви Московського патріархату, єпископа Гедеона. Він звернувся до суду 22 жовтня. Суд вирішив, що його заява відповідає вимогам Кодексу адміністративного судочинства і ухвалив розпочати провадження за його позовом.

У квітні цього року Верховна Рада підтримала звернення Петра Порошенка до Патріарха Варфоломія, в якому глава держави просив надати автокефалію українській церкві.

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Української православної церкви.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков і обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

Російська православна церква проти цього рішення. 15 жовтня вона провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії українській церкві.