1500 працівників Google вийдуть на протест проти сексуальних домагань. В акції візьмуть участь більше половини філій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
1500 працівників Google вийдуть на протест проти сексуальних домагань. В акції візьмуть участь більше половини філій

Noah Berger / Bloomberg via Getty Images

Співробітники Google у четвер, 1 листопада, виходять на протест через скандал із сексуальними домаганнями в компанії, пише BBC.

Акція Google Walkout for Real Change пройде 1 листопада, розпочнеться о 11:10 за місцевим часом (19:10 за Києвом). Всього на протест вийдуть понад 1500 осіб, переважно жінки.

Співробітники покинуть свої робочі місця і вийдуть з офісів, ініціатива охопить близько 60% філій компанії.

Головний виконавчий директор Google Сундар Пичаї підтримав право людей на протест. «Я повністю прихильний досягнення прогресу в цьому питанні, який занадто довго зберігався в нашому суспільстві і, так, в Google теж», — написав він своїм співробітникам в листі.

Чого хочуть співробітники?

Співробітники будуть вимагати припинення примусового арбітражу, рівної оплати праці та публічна доповідь про прозорість щодо сексуальних домагань. Крім того, люди хочуть призначити свого представника в Раду директорів.

Примусовий арбітраж передбачає, що будь-які спори розглядаються в межах компанії, а не іншими методами, включаючи суди. Критики примусового арбітражу вважають, що він використовується не тільки для захисту репутації компанії, але і для мовчання жертв.

Після чого почався скандал?

25 жовтня The New York Times звинуватила Google в тому, що вони покривали одного з своїх топ-менеджерів, творця Android Енді Рубіна. Він звільнився з Google 2014 рік і отримав $90 млн компенсації.

Рубін пішов на тлі звинувачень у сексуальних домаганнях — жінка заявила, що в 2013 році Рубін примусив її до орального сексу в готельному номері. У Google розслідували інцидент і підтвердили заяви постраждалої і попросили Рубіна піти, однак «щедро вклалися в його стартап» і виплатили величезну компенсацію.

25 жовтня Сундар Пичаї заявив, що за останні два роки Google звільнила 48 співробітників, у тому числі 13 топ-менеджерів, за сексуальні домагання на робочому місці.

31 жовтня директор дослідницької лабораторії Google X Річард Девол звільнився з компанії Alphabet (материнської структури Google) після звинувачень в неналежній поведінці. Він домагався до дівчини, з якою проводив співбесіду при прийомі на роботу. Девол запросив здобувачку на фестиваль Burning Man, де робив непристойні пропозиції. Роботу дівчина в підсумку так і не отримала.