Опитування: Зеленський вийшов на друге місце в рейтингу кандидатів у президенти. Лідирує Тимошенко

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Згідно з уподобанням українців, головні претенденти на пост президента — лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, шоумен Володимир Зеленський , президент Петро Порошенко, а також лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Такі результати спільного опитування центру «Соціальний моніторинг», Українського інституту соціальних досліджень ім. А. Яременко, Київського міжнародного інституту соціології та соціологічної групи «Рейтинг». Згідно з даними опитування, на виборах президента України у першому турі готові проголосувати:

13,4% — за Юлію Тимошенко;

7,6% — за Володимира Зеленського;

7% — за президента Петра Порошенка;

7% — за Анатолія Гриценка;

6,9% — за Юрія Бойка (співголова фракції «Опозиційного блоку»);

5,7% — за лідера Радикальної партії Олега Ляшка;

4,9% — за музиканта Святослава Вакарчука;

3,5% — за лідера партії «За Життя» Вадима Рабиновича;

2,5% — за лідера партії «Самопоміч» Андрія Садового.

За іншого кандидата збираються голосувати 3,4%, важко відповісти 16,7%, а не голосували б на виборах президента 12,5% опитаних.

Які прогнози на другий тур?

При моделюванні можливих пар серед потенційних претендентів, у разі виходу в другий тур Анатолій Гриценко і Юлія Тимошенко мають великі шанси на перемогу, кажуть соціологи. Але при цьому у випадку боротьби між ними Гриценко незначно випереджає Тимошенко (26,9% проти 24,8%).

У разі виходу у другий тур Гриценка і Петра Порошенка — лідер «Громадянської позиції» виграє у нинішнього глави держави з результатом 33,1% проти 14,3%.

Співголови фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка Гриценко перемагає з результатом 31,3% проти 15,9%.

При виході у другий тур Тимошенко і Порошенко лідер «Батьківщини» виграє у чинного президента з результатом 30,7% проти 15,1%.

При виході у другий тур Тимошенко і Бойко вона перемагає з результатом 30,2% проти 16,8%.

Якщо у другий тур вийдуть Порошенко і Бойко, рівень їх підтримки серед респондентів приблизно однаковий – 20% у президента проти 20,2% у його потенційного опонента.

В цілому 75,8% респондентів сказали, що точно збираються голосувати на виборах президента України або швидше за все мають намір прийти на вибори, 19,5% заявили, що не будуть голосувати або схиляться до того, що не будуть голосувати.

В опитуванні брали участь 13 684 респондента. Дослідження проводилося з 28 вересня по 16 жовтня на всій території України за винятком анексованого Криму та непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Стандартні відхилення не перевищують 0,85%.