«Роскосмос» опублікував відео аварії ракети «Союз» під час невдалого запуску

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

«Роскосмос» опублікував відеозапис, зроблений з ракети «Союз-ФГ» під час її невдалого запуску 11 жовтня. Запис викладений на каналі YouTube «Роскосмосу».

Повідомляється, що відео було зроблено камерою, встановленою на ракеті «Союз-ФГ». Півторихвилинне відео починається з відриву від стартового майданчика на космодромі Байконур і закінчується вибухом, після якого частини другого ступеня летять у різні боки.

Причиною аварії визнана деформація датчика розділення, що сталася через порушення технології, коли ракету збирали на Байконурі, повідомили в «Роскосмосі».

Аварія ракети Союз

«Пуск завершився аварією РН через позаштатне відділення одного з бічних блоків (блок «Д»), який вдарив носовою частиною центральний блок («А») в районі баку пального, що призвело до розгерметизації і, як наслідок, до втрати стабілізації ракети. Причина позаштатного розділення — не відкрилася кришка сопла відведення бака окислювача блоку «Д» через деформацію штока датчика, допущеної при складанні «пакету» на космодромі Байконур», — йдеться в повідомленні.

Аварія на ракеті «Союз» сталася 11 жовтня 2018 року. Аварійна капсула ракети «Союз» з космонавтами Олексієм Овчининым (Росія) і Ніком Хейгом (США) приземлилася в Казахстані.

Новий політ у космос росіянина і американця запланований на весну 2019 року.

Через аварію «Союзу» NASA розглядає можливість того, що Міжнародна космічна станція якийсь час буде знаходитися на орбіті без екіпажу.