«Привіт усім з волі». Засуджений у Білорусі журналіст утік в Україну

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Привіт усім з волі». Засуджений у Білорусі журналіст утік в Україну

Facebook / Dzmitry Halko

Журналіст Дмитро Галко, засуджений у Білорусі до чотирьох років обмеження волі в установі відкритого типу, виїхав в Україну, повідомляє «Радіо Свобода».

Про це виданню сказав батько журналіста Микола. Сам Галко побічно підтвердив у Facebook, що виїхав з країни: «Бути старанним мучеником і вчасно зʼявитися для відбування покарання за фальсифікованим звинуваченням — це, звичайно, круто. Є в цьому якісь пафос і каприз. Але мені чомусь здається, що ось цьому малюкові я поки потрібніший, ніж вам».

Він передав привіт «всім людям доброї волі з волі» і «чорні промені карми всім, хто робить мене вигнанцем і розділяє з частиною рідних людей».

17 липня в Білорусі Галка засудили до чотирьох років обмеження волі в установі відкритого типу за напад на міліціонера. Також суд постановив стягнути з нього 850 рублів компенсації для постраждалих. На початку жовтня суд розглянув апеляцію і залишив вирок чинним.

Його звинуватили в тому, що він побив міліціонера, який проводив зйомку в його квартирі. За версією журналіста, 25 листопада 2017 року в квартиру, де його син з друзями-підлітками святкував день народження, незаконно увірвалися співробітники міліції і почали без дозволу проводити відеозйомку і затримання.

За словами міліціонера Юрія Чиркова, Галко чинив йому опір, розбив мобільний телефон і двічі вдарив. Журналіст це заперечує. На Галка спершу склали адміністративний протокол за «нецензурну лайку на вулиці», але згодом порушили кримінальну справу за «напад на міліціонера» (і вже не на вулиці, а у квартирі).

Після інциденту Дмитро Галко з сином поїхали в Маріуполь. 22 квітня 2018 року, під час повернення до Мінська, Галка затримали на білорусько-українському кордоні.