Найбільший у світі фонд Білла Гейтса відмовився співпрацювати з принцом Саудівської Аравії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Найбільший у світі фонд Білла Гейтса відмовився співпрацювати з принцом Саудівської Аравії

Wikipedia

Фонд Білла і Мелінди Гейтс припинив співпрацю з некомерційною організацією Misk, яку очолює наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман. Причина — вбивство опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі в будівлі саудівського консульства, пише The Wall Street Journal .

«Викрадення та вбивство Джамаля Хашоггі викликає велику тривогу. Ми з занепокоєнням спостерігаємо за подіями», — заявили у фонді Білла Гейтса.

У минулому році фонди запустили спільну ініціативу вартістю $10 млн, яка надає гранти молодим людям в усьому світі для інновацій в галузі охорони здоровʼя та розвитку. На проект кожна із сторін домовилася виділити по $5 млн. Фонд Білла і Мелінди Гейтс встиг перерахувати $1,5 млн, але від подальшого фінансування відмовився.

Фонд Білла і Мелінди Гейтс (Bill & Melinda Gates Foundation) — найбільший у світі благодійний фонд. Він заснований в 1994 році. Головною метою фонду є підтримка і поліпшення системи охорони здоровʼя, а також подолання голоду в бідних країнах. Кошти фонду направлялися на програму з попередження і лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, на боротьбу з малярією, у проекти з імунізації дітей в Індії та Африці.

Журналіст Washington Post Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після візиту до генконсульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Спочатку саудівська влада заявляла, що злочин став результатом раптової бійки, але потім визнали, що вбивство Хашоггі було навмисним. У Саудівській Аравії у звʼязку з цією справою затримано 18 осіб.

31 жовтня Генеральна прокуратура Стамбула заявила, що Хашоггі став жертвою спланованого вбивства — його задушили відразу після входу в будівлю Генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Після вбивства тіло журналіста розчленували і знищили.