У Харкові єпархія УПЦ заявила про вірність Московському патріархату

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Харкові на території Свято-Покровського чоловічого монастиря 1 листопада пройшло зібрання Харківської єпархії Української православної церкви Московського патріархату. На ньому духовенство заявило про вірність УПЦ МП та її голові Онуфрію.

«Духовенство на чолі з архієреєм засвідчило вірність канонічній Українській православній церкві на чолі з її предстоятелем блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм», — йдеться в заяві.

Збори настоятелів міських храмів та керівників єпархіальних відділів очолив митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій (в миру Олег Легкий).

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Головна умова — об’єднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

Однак проти цього виступає Російська православна церква. 15 жовтня вона провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії Українській церкві.

Як нещодавно писала газета The New York Times, тисячі священиків УПЦ Московського патріархату в Україні стоять перед вибором: приєднатися до нової незалежної церкви, ставши відступниками в очах прихильників їхньої власної церкви, або залишитися осторонь, ризикуючи отримати тавро російських агентів.