Луценко: Підприємства Фірташа не доплатили більше 1 млрд податків до бюджету України

Дата:
Луценко: Підприємства Фірташа не доплатили більше 1 млрд податків до бюджету України

Косарєв Олександр / УНІАН

Генеральна прокуратура готує клопотання до суду для накладення арешту на українські активи Дмитра Фірташа. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в ефірі каналу «Перший західний».

За його словами, клопотання ГПУ подасть після висновку експертизи про точну суму збитку від приховування податків підприємствами Фірташа в Україні. Вона може перевищувати 1 млрд грн.

«Бізнес-імперія Фірташа не доплачувала податки, використовуючи різні незаконні схеми зменшення цих податків. Тому, як тільки ми отримаємо експертний висновок про збитки, ми накладемо арешт на більшість економічних субʼєктів цієї бізнес-імперії, які перебувають в Україні. Якщо для покриття збитків цього буде не вистачати, слідство шукатиме інші активи Фірташа, зокрема закордоном», — повідомив генпрокурор.

Луценко додав, що ГПУ може отримати висновок по Фірташу найближчими тижнями.

«Це залежить не від мене, тому що експертиза є незалежною і підпорядковується Міністерству юстиції або Міністерству внутрішніх справ», — уточнив глава ГПУ.

Він також додав, що Фірташ може «компенсувати збиток, завданий держбюджету, і уникнути позбавлення волі».

ГПУ розслідує кримінальне виробництво за фактами ухилення від сплати податків підконтрольних Фірташу підприємств, а саме: ПРАТ «Сєвєродонецьке обʼєднання «АЗОТ», ПАТ «Азот», ПАТ «Рівнеазот», ДП «Хімік», з використанням фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній.

Україна не єдина країна, яка веде розслідування проти Дмитра Фірташа. У США бізнесмена підозрюють у дачі $18,5 млн хабара індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний дохід від цього міг скласти близько $500 млн.

За запитом США Фірташа затримали у Відні (Австрія) 12 березня 2014 року. 24 жовтня 2018 року суд ЄС дозволив почати його екстрадицію в США.

theБабель розбирався, що відбувалося з Фірташем останні чотири роки.