У Гаазі не дізналися, як хорватський генерал Праляк зміг пронести отруту в суд і вчинити самогубство

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Гаазі не дізналися, як хорватський генерал Праляк зміг пронести отруту в суд і вчинити самогубство

UN International Criminal Tribunal / Flickr

Прокурори Нідерландів 2 листопада закрили розслідування самогубства колишнього хорватського генерала Слободана Праляка, повідомляє Associated Press .

Слідство так і не дізналося, як генерал зміг таємно пронести отруту на засідання Міжнародного суду ООН в Гаазі.

Поліція переглянула записи з камер відеоспостереження і спілкувалася з можливими свідками, однак так і не зʼясувала, «яким чином і в який момент Праляк отримав ціанистий калій».

Прокурори зазначили, що ціанід калію можна зберігати у вигляді сухого порошку, і незначна кількість є смертельною, тому не дивно, що ввезення чи зберігання речовини не помітили.

Внутрішнє розслідування трибуналу з військових злочинів Організації Обʼєднаних Націй показало, що співробітники дотримувались всіх відповідних процедур.

Хто такий Слободан Праляк?

Слободан Праляк — боснійсько-хорватський інженер, кінорежисер, бізнесмен, письменник і відставний хорватський генерал, політик невизнаної республіки Герцеґ-Босна (невизнана держава в Боснії і Герцеговині, що існувала в 1991—1994 роках, утворилася в результаті розпаду Югославії і Боснійської війни).

Що сталося у суді ООН?

У 2013 році Праляк був одним з шести боснійсько-хорватських політиків, яких Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії визнав винними у військових злочинах під час хорватсько-боснійського конфлікту. Засуджений до 20 років вʼязниці.

Він подав апеляцію, яка була відхилена 29 листопада 2017 року. Почувши рішення суду в Гаазі, Праляк заявив, що не визнає себе винним і прийняв ціанистий калій. Того ж дня він помер у лікарні.