ОБСЄ починає розслідування проти Росії через порушення прав людини в Чечні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
ОБСЄ починає розслідування проти Росії через порушення прав людини в Чечні

Jon Southcoasting / Flickr

Організація з безпеки і співробітництва в Європі починає розслідування порушень прав людини в Чечні.

Щодо Росії застосовують так званий «Московський механізм». Про це повідомив постійний представник Ісландії при ОБСЄ Гвюдні Брогасон від імені 16 країн-учасниць організації, передає «Новая газета».

«Московський механізм» передбачає створення незалежної експертної групи, яка займатиметься виявленням фактів порушення Росією зобовʼязань ОБСЄ

Організація хоче провести обʼєктивне розслідування фактів систематичних переслідувань жителів Чечні, незаконних затримань, насильницьких викрадань, катувань, позасудових розправ і необґрунтованих кримінальних переслідувань людей через їх сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність, за підозрою в екстремізмі, а також переслідування тих, хто повідомляє про ці порушення, а саме — правозахисників, юристів, журналістів та активістів.

У квітні 2017 року «Новая газета» опублікувала розслідування про масові затримання в Чечні, тортури і вбивства людей нетрадиційної сексуальної орієнтації. Пізніше видання розповіло про масові страти у Грозному в ніч на 26 січня 2017 року і опублікувало список зниклих, які могли стати жертвами позасудових розправ.

Активізувати «Московський механізм» в ОБСЄ вирішили після того, як влада Росії не змогла конкретно відповісти на запит організації про порушення прав людини в Чечні.

«Московський механізм» вперше застосовується щодо Росії. З 1991 року його вводили всього сім разів.

Механізм передбачає право розслідування повідомлень про порушення прав людини, причому у виняткових випадках це може робитися навіть без згоди самої держави.