The Guardian: Ватикан обмежить кількість відвідувачів Сикстинської капели з 2019 року

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Музеї Ватикану планують обмежити кількість відвідувачів через регулярну тисняву на маршрутах, внаслідок чого люди непритомніють, пише The Guardian.

Про що мова?

За словами екскурсоводів, щодня до 10 чоловік втрачають свідомість у вузьких коридорах, які ведуть до Сікстинської капели, оскільки туди набивається багато народу, і рухаються люди дуже повільно. За минулий рік зафіксували не менше 10 випадків нападів паніки серед відвідувачів, а також травми. Крім того, один із туристів отримав серцевий напад.

Гіди підкреслюють, що в 2017 році музеї відвідало понад 6 млн осіб і, на відміну від інших памʼяток Риму, у Ватикані немає ніяких обмежень на кількість туристів. Найбільш небезпечними вони вважають літній сезон, коли кількість відвідувачів може сягати понад 30 тис. в день, а температура повітря зростає до 40 градусів.

Що про це думають у Ватикані?

Директор музеїв Ватикану Барбара Джатта заявила, що з наступного року кількість відвідувачів обмежать. Вона також додала, що вже найнята фірма, яка почне роботу над розширенням системи кондиціонування повітря в Кімнаті Рафаеля та Апартаментах Борджіа.

Також планується відкрити другий вхід для відвідувачів. Крім того, Ватикан відновить роботу раніше закритих галерей і навчить гідів, які будуть водити туристів маловідомими частинами комплексу. «У нас є сім кілометрів коридорів — я б порадила гідам вести людей кудись крім Сікстинської капели», — сказала Джатта.

Поки неясно, якими саме будуть обмеження. Незрозуміло також, як це позначиться на прибутку від туристів: музеї заробляють близько €100 млн на рік, половину з них отримує Ватиканська держава.