Уряд Македонії затвердив зміни до Конституції про перейменування країни

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Уряд Македонії затвердив зміни до Конституції про перейменування країни

Konstantinos Tsakalidis / Bloomberg via Getty Images

Уряд Македонії затвердив текст поправок до Конституції, які передбачають зміну назви на «Північна Македонія», повідомляється на сайті уряду.

За словами премʼєра Македонії Зорана Заєва, поправки відповідають угоді з Грецією та рішенню парламенту, який раніше схвалив перейменування країни. «Проект поправок заслуговує підтримки всіх депутатів, зокрема заради інтеграції Македонії в НАТО і ЄС», — заявив він.

До Конституції країни пропонується внести чотири поправки: слова «Республіка Македонія» заміняться словами «Республіка Північна Македонія», крім того, пропишуть, що вона поважає суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність сусідніх країн, а також захищає свою культурну спадщину. Тепер ці поправки повинен затвердити парламент країни.

Перейменування має поставити крапку в давній суперечці з сусідньою Грецією і відкрити країні шлях для вступу в НАТО і ЄС. Греція наполягала, що назва «Македонія» може використовуватися лише для позначення однієї з її провінцій, і блокувала спроби Македонії вступити до Альянсу і Євросоюзу.