США вирішили відновити всі санкції проти Ірану. З країни заборонять експортувати нафту

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
США вирішили відновити всі санкції проти Ірану. З країни заборонять експортувати нафту

Wikipedia

США оголосили про повне відновлення санкцій проти Ірану, які були скасовані після підписання іранської ядерної угоди, повідомляє AP.

Вони набудуть чинності з 5 листопада і торкнуться судноплавної, фінансової та енергетичної галузей Ірану. Зокрема вводяться обмеження на закупівлю іранської нафти і нафтопродуктів, всі іранські фінансові установи з «чорного списку» відключать від банківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT.

Reuters уточнює, що Білий дім зробить виняток для восьми країн, дозволивши їм на невизначений час продовжити імпорт іранської нафти. За словами джерел, у цей перелік потрапили Японія, Індія, Ірак, Південна Корея, Китай, Туреччина і ще дві країни. Виключення для них були зроблені в обмін на подальше скорочення імпорту іранської нафти. Країни Європейського Союзу не підпадають під виключення.

У Вашингтоні підкреслили, що санкції проти Ірану будуть діяти, доки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетних програм.

У серпні США почали повертати санкції проти Ірану. Вони включають заборону на придбання американських доларів; торгівлю золотом та іншими цінними металами; продаж, поставку або торгівлю алюмінієм, сталлю, графітом і вугіллям.

У вересні президент Ірану Хасан Роухані заявив, що влада Ірану перекриє прохід у Перську затоку, якщо США продовжать застосовувати санкції проти країни. Європейський Союз створить спеціальний орган, який буде забезпечувати фінансові операції з Іраном в обхід американських санкцій.