Ердоган: Наказ убити Хашоггі віддавали на вищому рівні уряду Саудівської Аравії. Але не король

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Ердоган: Наказ убити Хашоггі віддавали на вищому рівні уряду Саудівської Аравії. Але не король

Chris McGrath / Getty Images

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган стверджує, що вбити саудівського журналіста Джамаля Хашоггі розпорядився високопоставлений представник влади Саудівської Аравії. Про це він написав у колонці для The Washington Post.

Ердоган зазначив, що влада Саудівської Аравії відмовляється відповідати на низку важливих питань, повʼязаних з убивством журналіста. Тим не менш Туреччині відомо, що виконавці вбивства серед 18 осіб, затриманих у королівстві. Вони повинні були вбити Хашоггі і покинути країну. «Нарешті ми знаємо, що наказ убити Хашоггі був отриманий від вищих рівнів уряду Саудівської Аравії», — зазначив він.

Разом з тим президент Туреччини наголосив, що «ні на секунду не повірить», що цей наказ віддав король країни Салман Аль Сауд. «У мене немає причин вірити в те, що це вбивство відображає офіційну позицію Саудівської Аравії. Отже неправильно було б розглядати вбивство Хашоггі як «проблему» між двома країнами», — написав Ердоган.

У той же час він підкреслив, що дружба між країнами не означає, що Туреччина буде заплющувати очі на злочини.

Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після того, як зайшов у генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. Спочатку влада Саудівської Аравії заявляла, що злочин став результатом раптової бійки, але потім визнала, що вбивство Хашоггі було навмисним. У королівстві затримали 18 осіб в межах розслідування.

За версією турецьких слідчих, Хашоггі задушили відразу після входу в будівлю генконсульства, а після вбивства тіло розчленували та розчинили кислоті.