Філарет попросить Верховну Раду перейменувати УПЦ МП на Російську православну церкву

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Філарет попросить Верховну Раду перейменувати УПЦ МП на Російську православну церкву

Українська Православна Церква

Київський патріархат звернеться до Верховної Ради з проханням про зміну назви Української православної церкви (Московського патріархату) на «Російську православну церкву в Україні». Про це в ефірі «Радіо Свобода» повідомив предстоятель УПЦ КП Філарет.

«Що ми будемо вимагати? Це щоб в Україні була одна Українська православна церква, і щоб РПЦ не ховалася під назвою «українська», будучи за суттю російською. І тому ми будемо просити Верховну Раду, щоб вона прийняла закон про те, що в Україні одна Українська православна церква, а друга православна церква повинна називатися Російською церквою», — зазначив він.

Він також додав, що обʼєднана українська церква буде називатися «Українська православна церква».

«Назва «Українська православна церква». Друга назва буде «Київський патріархат», — сказав Філарет.

Зазначимо, що напередодні архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Тельміський Іов заявив, що нова українська церква буде мати назву «Православна церква в Україні», а не «Українська православна церква».

«Адже церква є єдиною... Вона належить Христу, а не якійсь нації або державі», — пояснив архієпископ Іов.

11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві. Також синод визнав незаконною передачу Київської митрополії Константинопольського патріархату Російській православній церкві, і зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ КП Філарет заявив, що найближчим часом відбудеться обʼєднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У РПЦ пообіцяли жорстку відповідь на дії Константинополя щодо України.

15 жовтня синод РПЦ визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.