Порошенко підписав угоду про співпрацю зі Вселенським патріархатом

Дата:

Президент Петро Порошенко підписав угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. Про це повідомляється на сторінці президента у Facebook.

Президент заявив, що підписана угода «створює всі умови для того, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу був приведений у відповідність до канонів православної церкви».

«Закликаю український народ молитися за мир, за єдність української церкви, молитися за те, щоб Господь не допустив провокацій, до яких так прагнуть наші вороги, щоб Господь не допустив крові. Ми будемо робити все можливе, щоб швидше завершити процес надання Томосу українській церкві Вселенським Патріархом Варфоломієм», — додав Порошенко.

Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що рішення про автокефалію Української православної церкви призведе до обʼєднання православних віруючих, які вже майже 30 років розʼєднані.

Патріарх Варфоломій також подякував Порошенку за передачу Константинополю Андріївського храму УАПЦ. «Це важливо для того, щоб в Україні завжди було представництво Матері-Церкви», — наголосив Варфоломій, після чого благословив українців.

19 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату. При цьому сама будівля залишиться у власності держави, користуватися нею тепер буде не УАПЦ, а Константинопольська церква.