У Москві заарештували військового експерта. Він коментував ЗМІ діяльність ПВК «Вагнера»

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
У Москві заарештували військового експерта. Він коментував ЗМІ діяльність ПВК «Вагнера»

Facebook / Владимир Неелов

Суд у Москві заарештував за підозрою в державній зраді військового експерта Володимира Нейолова. Він неодноразово коментував діяльність російських приватних військових компаній. Про це повідомляє ТАСС із посиланням на джерела.

Співрозмовник агентства не уточнив термін арешту, повідомивши лише, що підозрюваний перебуває в СІЗО «Лефортово». Джерело ТАСС заявило, що мова йде про експерта дослідницької організації «Центр стратегічної конʼюнктури». На сайті центру сказано, що Нейолов спеціалізується на вивченні приватних військових компаній. Він давав коментарі агентству ФАН і іншим «прокремлівським» виданням.

На сайті «Центру стратегічної конʼюнктури» є посилання на сторінку Нейолова у фейсбуці. Там сказано, що він живе в Санкт-Петербурзі.

За версією слідства, Нейолов передав за кордон відомості, що становлять держтаємницю. Його справі присвоєно гриф «таємно». Джерело агентства Інтерфакс стверджує, що Нейолов не визнав провину. «Спочатку, коли його допитували, він вину не визнавав і взагалі не розумів, чому його звинувачують у державній зраді», — сказав співрозмовник.

Від адвоката військовий експерт відмовився.

Що таке ПВК «Вагнера»?

Російські ЗМІ неодноразово розміщували публікації про приватну військову компанію «Вагнера», чисельність якої, за різними даними, до 4 тисяч осіб. Найманці, імовірно, воювали на сході України в лавах сепаратистів, а також воюють в Сирії на боці урядовий військ.

Кремль заперечує відправлення приватних військових контрактників до Сирії.

Найманство у Росії заборонено законом і карається як кримінальний злочин позбавленням волі. Вербування, навчання, фінансування — на строк від чотирьох до восьми років. Участь найманця у збройному конфлікті або військових діях карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

На початку жовтня СБУ опублікувала список з 206 позаштатних співробітників російської військової розвідки зі складу ПВК «Вагнера», які брали участь у боях в Сирії і на Донбасі.