Гарвард скасував лекцію саудівського принца через вбивство журналіста Хашоггі

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Гарвард скасував лекцію саудівського принца через вбивство журналіста Хашоггі

Alex Wong / Getty Images

У Гарварді скасували лекцію саудівського принца Турки аль-Файсала. Своє рішення університет обґрунтував розслідуванням вбивства журналіста Джамаля Хашоггі в дипмісії Саудівської Аравії у Стамбулі, повідомляє агентство Анадолу.

«Лекцію саудівського принца Турки аль-Файсала в Гарвардському університеті скасовано через події довкола вбивства журналіста Джамаля Хашоггі», — наголошується в повідомленні.

Аль-Файсал підтвердив, що ректорат престижного американського вузу скасував його лекцію. За його словами, він отримав повідомлення з університету про те, що проведення лекції «у цій ситуації було б неправильним».

Хашоггі свого часу працював радником принца Турки аль-Файсала, який раніше був послом Саудівської Аравії у Вашингтоні.

Нагадаємо, раніше через вбивство Хашоггі фонд Білла і Мелінди Гейтс припинив співпрацю з некомерційною організацією Misk, очолюваною наслідним принцем Саудівської Аравії Мухаммедом ібн Салманом.

Німеччина зупинила експорт зброї до Саудівської Аравії. Федеральний канцлер Ангела Меркель зажадала від Ер-Ріяда «прозорого розслідування загибелі журналіста Джамаля Хашоггі».

Шість великих світових ЗМІ і ряд спікерів відмовилися брати участь в економічному форумі Future Investment Initiative в Саудівській Аравії після зникнення колумніста газети The Washington Post Джамаля Хашоггі в Стамбулі.

Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після того, як зайшов в генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. Спочатку влада Саудівської Аравії заявляла, що злочин став результатом раптової бійки, але потім визнала, що вбивство Хашоггі було навмисним. У королівстві затримали 18 осіб в рамках розслідування.

За версією турецьких слідчих, Хашоггі задушили відразу після входу в будівлю генконсульства, а згодом тіло розчленували й розчинили в кислоті.

2 листопада президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зробив заяву, що вбити саудівського журналіста Джамаля Хашоггі розпорядився високопоставлений представник влади Саудівської Аравії.