«Система так і не здала своїх». У соцмережах закликають вийти під МВС і вимагають знайти замовника Гандзюк

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
«Система так і не здала своїх». У соцмережах закликають вийти під МВС і вимагають знайти замовника Гандзюк

Facebook / Хто замовив Катю Гандзюк?

Радник міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла сьогодні у лікарні. Офіційно причини смерті поки не називають. Але в соцмережах кажуть — у неї відірвався тромб. Тоді як деякі користувачі не вірять у трагічну випадковість.

У соцмережах користувачі ставлять хештеги і одне й те саме запитання: «Померла Катя Гандзюк...Так, ХТО ЗАМОВИВ КАТЮ ГАНДЗЮК?!» Небайдужих скликають на акцію під будівлю МВС у Києві. Також акції пройдуть у Херсоні, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Луцьку, Одесі, Полтаві та Ужгороді.

Єдині соцмережі в одному — нападників на Катерину Гандзюк треба знайти і покарати.

Це підкреслив Європейський комісар з питань європейської політики сусідства і розширення Йоханнес Хан. «Дуже засмучений новиною про смерть неймовірно сміливої Катерини Гандзюк. Напади на цивільних активістів неприйнятні. Злочинців, [які вчинили] цей жахливий злочин, треба притягти до суду. Мої думки з її родиною і друзями», — написав Хан на своїй сторінці у соцмережі Twitter.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко також підкреслила, що «зло має бути покаране».

Народний депутат Мустафа Найєм (БПП) впевнений, що успішне розкриття цього вбивства зупинить майбутні подібні злочини. «Цих убивць — потенційних і фактичних — зупинять тільки ДІЇ і РЕАЛЬНА, а не віртуальна реакція всіх нас — суспільства і влади. Від того, як і що ми будемо РОБИТИ, залежить, чи будуть в нашій країні й надалі обливати нас кислотою, різати у підворіттях і стріляти в спину», — вважає нардеп.

Одеський активіст Олег Михайлик, на якого теж було скоєно замах, упевнений, що в таких випадках мовчання прирівнюється до співучасті в злочині. «Мовчазні раби — це співучасники вбивств найдостойніших людей України», — написав Михайлик.

Друзі й знайомі Катерини Гандзюк згадують її діяльність. У тому, що «Херсон — це Україна» велика її заслуга, — упевнений журналіст Роман Кабачій.

«Скоти, любителі залишати за собою випалену землю — «після мене хоч потоп» — сидіть до упору», — написала в Facebook журналіст, молодший лейтенант ЗСУ Олена Білозерська. Вона нагадала, що тепер нападників на Гандзюк засудять за більш тяжкою статтею.

Користувач Максим Наконечний сумнівається, що на запитання «Хто замовив Катю Гандзюк» буде знайдено правдиву відповідь. «Невже знову час гніву?» — пише він.

Громадський резонанс — єдине, що може змусити владу ретельно розслідувати вбивство Катерини Гандзюк, — впевнений користувач Олександр Костенко. «Система так і не здала своїх. Тільки завдяки резонансу, який кілька місяців утримували медійні топи, системі не вдалося посадити цапа-відбувайла», — написав він.

Радник міського голови Херсона Катерина Гандзюк померла в лікарні у неділю, 4 листопада. Офіційно причини смерті поки не називають. Але в соцмережах кажуть — у неї відірвався тромб.

26 вересня Гандзюк записала відеозвернення з лікарні, в якому повідомила, що досі не знає імені замовника нападу на себе, але переконана, що всі винні будуть знайдені, покарані й засуджені.

Катерину Гандзюк облили кислотою 31 липня. На неї вилили близько літра рідини. Катерина отримала хімічні опіки 30% тіла.

У нападі на дівчину підозрюють пʼятьох осіб: Сергія Торбина, Володимира Васяновича, Віктора Горбунова, Микиту Грабчука та Вʼячеслава Вишневського.

theБабель писав про все, що відомо про напад і затриманих у цій справі.

Президент Порошенко закликав правоохоронців знайти винних у загибелі Катерини Гандзюк.