З Amazon відкликають понад 1 млн старовинних книг через відмову компанії співпрацювати з магазинами в деяких країнах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
З Amazon відкликають понад 1 млн старовинних книг через відмову компанії співпрацювати з магазинами в деяких країнах

mrgarethdavies / Flickr

Понад 250 торговців антикваріатом вирішили відкликати з Amazon близько 1 млн старовинних книг через відмову компанії співпрацювати з книгарнями у деяких країнах, пише The New York Times.

Акція Banned Booksellers Week спрямована проти AbeBooks —найбільшого майданчику з торгівлі уживаними та рідкісними книгами, який належить Amazon. Компанія розіслала листи в книжкові магазини деяких країн, зокрема Південної Кореї, Угорщини, Чехії та Росії. У них AbeBooks заявила, що більше не буде їх «підтримувати». «Ми приносимо свої вибачення за ці незручності», — сказали в компанії. AbeBooks пояснила це тим, що у неї більше немає можливості працювати в цих країнах «через збільшення витрат і труднощів».

Це рішення викликало хвилю обурення серед торговців книгами. Асоціація антикварних книгопродавців, що базується в Лондоні, заявила, що готова відмовитися від AbeBooks в якості спонсора своєї книжкової ярмарки у 2019 році. «Наша місія полягає в тому, щоб відстоювати найвищі стандарти книжкової справи по всьому світу, незалежно від місця розташування, — сказали в асоціації. — На жаль, ми відчуваємо, що AbeBooks не є підходящим спонсором для нас».

Рух Banned Booksellers Week розпочав британський книгопродавець Саймон Бітті. Він заявив, що на знак солідарності з постраждалими вирішив тимчасово припинити торгівлю на AbeBooks. На думку багатьох книготорговців, ця ситуація демонструє те, що дії AbeBooks підкреслюють владу Amazon та її відмову нести відповідальність за наслідки своїх рішень. У відповідь торговці стали «йти у відпустку» на майданчику. Зараз кількість таких продавців перевищила 270 осіб.