«Ворог націлений на наш народ». Іран продовжить торгувати нафтою попри санкції США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Ворог націлений на наш народ». Іран продовжить торгувати нафтою попри санкції США

oicsummitistanbul / Flickr

Президент Ірану Хассан Рухані заявив, що його країна продовжить експортувати нафту, незважаючи на нові санкції США, пише Reuters.

«Сьогодні ворог [США] націлений на нашу економіку. Його головна мета — наш народ», — заявив Рухані в ефірі національного телебачення. Рухані також підтвердив, що, незважаючи на прагнення США знизити експорт іранської нафти до нуля, Тегеран продовжить нею торгувати.

Санкції проти Ірану набули чинності в понеділок, 5 листопада. Вони торкнуться судноплавної, фінансової та енергетичної галузей Ірану. Зокрема вводяться обмеження на закупівлю іранської нафти і нафтопродуктів, всі іранські фінансові установи з «чорного списку» відключать від банківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT.

Разом з тим, США зробили виняток для восьми країн, дозволивши їм тимчасово продовжити імпорт іранської нафти. За словами джерел Reuters, у цей перелік потрапили Японія, Індія, Ірак, Південна Корея, Китай, Туреччина і ще дві країни. Виключення для них були зроблені в обмін на подальше скорочення імпорту іранської нафти. Країни Європейського Союзу не підпадають під виключення.

У Вашингтоні підкреслили, що санкції проти Ірану будуть діяти, поки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетних програм.