«Подібно до Вселенського патріархату». Варфоломій закликав РПЦ визнати право на автокефалію української церкви

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Подібно до Вселенського патріархату». Варфоломій закликав РПЦ визнати право на автокефалію української церкви

Grigoris Siamidis / NurPhoto via Getty Images

Вселенський патріарх Варфоломій закликав Російську православну церкву визнати право українців на незалежну помісну церкву, повідомляється на сайті патріархату.

На зустрічі з митрополитом Неакринійським і Каламарійським Іустином, який підтримав дії патріарха, Варфоломій пояснив, що українське питання стало причиною зіткнення Константинополя з «братською церквою Росії».

«Москві слід було б визнати, що український народ, який вона у порядку не православному отримала на кілька століть у свою юрисдикцію, або точніше в управління, що цей майже 50-мільйонний народ має право на церковну незалежність, на автокефалію», — сказав Варфоломій

Константинопольський патріарх закликав РПЦ наслідувати приклад того, «як Вселенський патріархат звільнив так багато народів на Балканах, чим ослабив себе, але визнав їхнє право на внутрішнє самоврядування, церковну незалежність, автокефалію і видав Томоси про створення незалежних помісних церков».

3 листопада президент Петро Порошенко підписав угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. Президент заявив, що підписана угода «створює всі умови для того, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу були приведені у відповідність до канонів православної церкви».