НБУ дозволив відкривати банківські рахунки онлайн — через BankID

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Від сьогодні, 5 листопада, фізичні особи можуть дистанційно отримувати банківські послуги, наприклад відкривати рахунки через систему BankID. Про це повідомляється на сайті Національного банку.

BankID — це сервіс онлайн-ідентифікації громадян через українські банки для надання послуг (раніше лише адміністративних) через інтернет

Уперше ідентифікація фізичної особи має проводитися за її присутності одним з банків-учасників системи. Після цього людина зможе замовляти сервіси та послуги на сайті будь-якої компанії або банку, підключених до BankID.

«Її ідентифікація проводитиметься дистанційно на рівні банків, в яких вона обслуговується [bank-to-bank]. Це, наприклад, дасть можливість клієнтам банків дистанційно відкривати рахунки без необхідності відвідувати відділення банку», — йдеться в повідомленні.

При цьому для надання банківських послуг обовʼязковою умовою є виконання вимог фінансового моніторингу. Відповідальність за дотримання всіх правил несуть як банк, який здійснив ідентифікацію, так і банк, що використовує інформацію, отриману за допомогою сервісу BankID.

Раніше у НБУ назвали розмір першого траншу за умовами нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Україна має отримати ці гроші до кінця року.