Схема фінансової піраміди. У «Київобленерго» попередили про шахраїв на ринку електроенергії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Схема фінансової піраміди. У «Київобленерго» попередили про шахраїв на ринку електроенергії

Max Bender / Unsplash

Компанія «Київобленерго» попередила користувачів, що разом із запуском ринку електроенергії можлива поява компаній-шахраїв, пише прес-служба компанії.

«Перші пропонують демпінгові ціни з метою залучення клієнтів. Такі методи конкуренції сьогодні відносять до недобросовісних, хоча споживачі, на перший погляд, від цього виграють. Але в результаті одержують низьку якість, некомпетентне обслуговування та суттєве зростання ціни надалі», — йдеться в повідомленні.

Інші пропонують величезні знижки, але в результаті кінцева вартість електроенергії навіть не може покрити витрати постачальника.

Схема будується за принципом фінансової піраміди: компанія укладає договори про постачання з максимальною кількістю споживачів. Закупівля електроенергії для одних споживачів здійснюється за рахунок отримання передоплати від інших.

Що таке вільний ринок електроенергії?

У червні 2017 року набув чинності закон про вільний ринок електроенергії. Серед головних новацій — вимога фактично розділити кожне обленерго на дві компанії: оператора системи розподілу та електропостачальника. Це має забезпечити більш вільний доступ до мереж, які наразі контролюються обленерго. Також закон надав споживачеві право обирати електропостачальника.